Håndholdte fusere

Brandvæsenet kommer, hvis man ringer 112 og siger huset brænder. Det samme gælder hvis man fyrer nødraketter. Her er det dog ikke brandvæsenet der kommer, men derimod en redningshelikopter eller -båd. Det siger sig selv, at man ikke bruger nødrakkter for sjov.

Det er imidlertid også en vigtig forholdsregel at kende sit nød-udstyr, så man ved hvordan det skal bruges, hvis situationen opstår. Derfor har jeg nogle gange – ikke nødvendigvis til nytår – tændt nogle håndholdte nødblus, for at lære dem at kende. De fungerer stort set på samme måde som nødraketter, bortset fra at man som navnet angiver, skal holde dem i hånden.

Jeg bruger som regel blus der er udløbet, og det er her man lærer hvorfor man skal huske at holde sine nødraktter opdaterede, og skal tage udløbsdatoen alvorligt

På billedet nedenfor ses 2 par som jeg testede forleden aften.

De orange var med udløbsdato 2008 og dem med stålbøjle udløb i 2016. 2 af dem virkede, og 2 (dem i midten) var fusere. Selvom det ikke er stor statistisk signifikans, er det alligevel overraskende at en 2016-model ikke virker.

Jeg kan bedst lide dem med stålbøjlen, for her kan en urutineret ikke tage fejl af at den skal foldes ud. Den orange er en teleskop-model, hvor håndtaget skal trækkes ud. Håndblus bliver rødglødende under afbrænding, og hvis man aktiverer den orange uden at trække håndtaget ud, vil man meget hurtigt være nødt til at kaste den i havet for at undgå alvorlig forbrændning, og så er hjælpen ikke nem at hidkalde.

De 2 fusere vil sammen med 5 udløbne nødraketter blive afleveret på genbrugsstationen.