Singlehand sejr i Øresund 1-2-3- Stars

Efter et mislykket Danmark Rundt Singlehand skulle der tages revanche i singlehandklassen i Øresund 1-2-3 som KDY afholdt i weekenden 13.-14.- august. Det er en rigtig fed sejlads, og med et superhyggeligt socialt element med middagen på Flakfortet lørdag aften.

Deltagerfeltet var godt blandet med Banner 30, Faurby 36, Albin Express, Spækhugger, Luffe 4004, X-34 og Grand Soleil 37 som tilmeldte både.

Banen lørdag gik fra Rundsted på læns, nord om Ven, ned til Pinhättan (halvvind), Middelgrunden (kryds), retur til Pinhättan (læns), Middelgrunden igen (kryds), nord om Flakfortet med mållinie på østsiden.

bane 1

En tur på ca 40 sømil med vejrgudernes levering af 6-11 m/s og lette regnbyer. De lidt ustabile vinde gjorde det til en udfordring af holde trimmet kørende, og der var konstant justering på løjgangen. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har løftede de ca 15 kilo som løjgangen skal have, når der er skødet hjem på storen og vinden er hård, men overarmene siger det var ganske mange. Det er i øvrigt et godt eksempel på forskellen mellem fuld bemanding og singlehand. Til singlehand burde løjgangen indrettes med større udveksling end ellers.

Jeg havde på forhånd satset på nul sejlskift og gå med fokken hele vejen, og det kunne godt mærkes på halvvindsbenet fra Ven til Pinhätten, hvor den godt kunne have brugt lidt mere sejl. Vinden var dog intet mindre en perfekt til et godt ræs og spileren fik i den grad lov til at trække løs på første ben fra Rungsted hvor 3 foran startende både blev indhentet. De var ikke dog konkurrenter, og helt forrest lå en Express og en Spækhugger som havde fået en god halv time i respit-starten. De gik til gengæld rigtig godt til Pinhätten og på krydset til Middelgrunden, hvor bølgerne ikke lå til Bannerens skrog, så det var først efter lænseren fra Middelgrunden til Pinhättan, at de blev hentet. Men hold k. en vild tur det var. Det blev til en personlig singlehand-fartrekord med en surftur på 13,4 knob. Her blev selv de større både på banen for tunge. Kort før Pinhättan var Expressen hentet, og ind fra venstre (bagbord) kom Spækhuggeren der havde taget en lidt nordlig afstikker. Opkrydset tilbage til Middelgrunden var irriterende, vinden hård, og jeg burde have rebet storsejlet, men jeg havde ikke lyst til at bruge tiden på det. Expressen var en overgang ved at hente mig igen, og vi mødtes 4-5 gange gange, hvor vi måtte vende for hinanden. Det kostede tid og kræfter. Huggeren fik krammet på mig på opkrydset og rundede Middelgrunden først. Jeg lå lige i dens kurslinie og kunne se hvor godt den lå i søgangen, mens min egen båd klaskede og plaskede. Han satte imidlertid ikke spiler mod Flakfortet, men det gjorde jeg til en skæring i 9 m/s. Vinvinklen lå omkring 110 gr. som i vindstødene kom ned under 85 gr, og det kan man ikke i den vindstyrke alene. Den kørte lige til kanten, og der kom da også 2 halvhårde opskæringer og en 1 noget hårdere som tog lidt tid at komme ud af. Men den gjorde jobbet og Spækhuggeren blev hentet igen. Bagfra som den 37 fod store Grand Soleil uden spiler, men med høj fart og hentede også Spækhuggeren. Den kunne ikke nå Delice med mindre jeg lavede et hård broach, så kort før Flakfortet bjærgede jeg spileren for at være sikker på pladsen – den kunne nok godt være blevet på til mål, men jeg ville ikke risikere en lumsk vind fra Flakfortet. Målgang som første singlehander kl. 16:17 med et ½ minut foran Grand Soleil’en. Tjek, men voldsomt træt efter mange timers hård sejlads.

Herefter begynde den sociale del af stævnet, men moleøl, tur de chambre på Flux II (IMX-40), hvor jeg bl.a. lærte at kulfiber-masten er 160 kg lettere end en ditto alumast. Jeg kan løfte Bannerens mast alene, men størrelserne på en 40 fods er enorme. Lidt senere en meget hyggelig middag i restauranten med diverse spas-præmier. Mads Erhardt er udover at være en dygtig stævneleder også ganske underholdende, og arrangementet er også så letløftigt, at folk fik præmier for at sejle på den forkerte side at startbøjen. Det var fri bar på øl og vin og middagen rigtig god, så der blev taget godt for sig at det hele.

Søndagens rute blev på ca 30 sømil med start kl. 9 og 9:15. Ingen respitstart, hvilket var lidt ærgerligt og bød på Middelgrunden (kryds), Pinhättan (læns), Tårbæk Rev (kryds, Ven på østsiden (halvvind) og retur til Rungsted (foran for tværs).

bane2
Jeg sætte reb 1 i storen fra starten for at få lidt bedre balance. Det virkede rigtig godt. Lænseren lå ikke lige så godt som om lørdagen for bølgerne var mere tværgående og vindvinklen lidt skarpere, men afsted gik det. Grand Soleilen kom hurtigt foran til Middelgrunden, så jeg var spændt på om den kunne hentes ved Pinhätten (han sejlede ikke med spiler). Spæhuggeren havde fik mistet tidsfornemmelsen under opstarten, for ham kom sejlende fra banesiden mod hele feltet et par minutter efter start. Selvom Delice skød afsted og kunne en overgang følge med de større 40-fod racere, men lykkedes ikke helt at indhente Grand Soleil’en. Det bliver heller ikke nemmere for én selv, når man forsøger at bjærge en spiler uden autopiloten slået til, så et splitsekund efter at luv skøde var løsnet og jeg kun havde fat i halvdelen af spileren så skar båden selvfølgelig op, og spileren pegede i den grad i den forkerte retning. Jeg kunne ikke hold den og så stod den ellers skråt bagud og trak til i riggen. Utrolig nok fik jeg rimelig hurtigt faldet af, så den kunne bjærges. Jeg havde godt nok øjnene på kniven en overgang, men ingen overskårne fald i denne omgang. Der mistede jeg godt nok noget irriterende tid for det var en klokkeklar fejl. Den kostede desværre også en flænge i bunden af spilleren. Opkrydset til Tårbæk Rev var lang og huggende med 1 knobs modstrøm og bølger som ikke var skabt til Banneren (eller omvendt). Efter Tårbæk Rev lagde vinden sig lidt og solen kom mere frem, og det gav en tiltrængt pause eller i hvert fald mindre pres på båd og mandskab. Rundingen af Ven var sjov. Der stod en hård sydgående strøm nord for Ven, og der skulle små korte ben helt under land til. Der er enormt dybt nord for Ven, og man kan stort set sejle helt op på stranden. Det blev til en hyggelig vendeduel med en First 31, 7 ejet af tidligere Banner-sejlere. Min autopilot var ikke godt nok kalibreret, så den ville ikke vende ordentlig i hverken vindfane-mode eller kurs-mode. Den stoppede lidt for tidligt med vendingen, hvilket gav en håbløs langsom håndtering. Vel ud af vendingerne manglede der kun en foran for tværs mod mållinien i Rungsted.  Vinden fald yderligere til kun 3 m/s, men Delice holdt god fart, og målgang blev noteret kl. 16:15.

Jeg var spændt på, hvor meget jeg havde sat til og om forspringet var væk, men det var ikke tilfældet, så det blev til en sejr i løbet.

Båd Lørdag Søndag Total
Banner 30 07:19:36 07:02:43 14:22:19
Grand Soleil 37 07:50:04 06:37:36 14:27:39
Albin Express 07:26:09 07:02:26 14:28:35
Faurby 36 07:34:19 06:56:37 14:30:56
Spækhugger 07:20:35 07:21:41 14:42:16

Se hele resultatlisten

Der var fine præmier fra Quantum og Watski. Især bundmalingen kommer på et tørt sted, da Delice’s nuværende skal af til næste sæson, så nu giver det sig selv, at der skal VC17 på.

Uanset resultatet var sejladsen en rigtig god singlehand udfordring, og vejret var til sport og ræs, så det kunne mærkes i kroppen dagen efter.

Skriv et svar